• jdclinic-site-rendering
  • jdclinic-overhead
  • jdclinic-porch
  • jdclinic-section
  • jdclinic-site-plan
  • jdclinic-program
  • jdclinic-site

The medical clinic in Jonc-Dodin, a village ninety miles south west of Port-au-Prince, was designed by FAARM for Healing for Haiti and the  Institute for Sustainable Work & Environment (ISWE) to meet an unmet need for medical care for residents and those in the surrounding rural area. The clinic is designed in multiple phases to begin with short-term medical missions the eventual permanent placement and training of Haitian medical professionals providing year-round comprehensive care to Jonc Dodin.

DESIGN STRATEGY:
The design strategy for the Jonc-Dodin Clinic is sensitive to environmental conditions as well as programmatic needs and concerns. A unified roof canopy will shade and cool the clinic complex and shelter an exterior deck circulation system. This approach accommodates environmental constraints to create a pleasant experience for the clinic’s inhabitants. Construction will be implemented in a phased process following the growth and evolving scope of the clinic itself. By effectively managing environmental factors such as sun, rain, wind, and soil conditions, these core systems will provide comfort and flexibility to a phased infill of evolving site specific programs. An independent roof system will provide foundation piers for future construction phases and basic shelter in case of an emergency medical situation. The large roof area will shade clinic buildings from solar heat gain while establishing a condition ideal for natural ventilation and cooling. This approach provides a cleaner, cooler environment for doctors and patients within the clinic.

Location: Jonc Dodin, Department du Sud, Haiti
Year: 2011

Design Team:
Irene Brisson
Alice Min Soo Chun
Joan Kim
Hashel Lamki
Sara McElroy
Danya Noaman
Brendan Sheehan

Partners:
Healing for Haiti
The Institute for Sustainable Work & Environment